Leírás
A tanulmány a mezőgazdaságban tevékenykedő termelői szerveződések, részletesebben a termelői csoportok helyzetével foglalkozik. Az első fejezetben feltárja a szerveződések múltját az Európai Unióban és Magyarországon, kitér a mezőgazdaságban betöltött szerepükre, megalakulásuk- és működésük jogi szabályozására, összegzi a Magyarország számára hasznosítható tapasztalatokat. A második fejezet a magyarországi termelői csoportokkal foglalkozik, többek között adatokat közöl a csoportok számáról, taglétszámáról, a forgalmazott termékek árbevételéről. Viszonylag részletesen értékeli a csoportok szervezésének feltételit (jogi háttér és gazdasági ösztönzés) és a mérlegelendő tényezőket (földhasználat, az egyéni gazdaságok strukturális jellemzői, a mezőgazdasági termelés térség- és termék-specifikus jellemzői). A harmadik fejezet tizennyolc pontban összegzi a megállapításokat és következtetéseket, továbbá ajánlásokat és tennivalókat fogalmaz meg a termelői csoportokkal kapcsolatban.