Leírás
Ez a kiadvány az Élelmiszeripari kapacitás felmérés című, 2385-ös nyilvántartási számú Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) keretében végzett adatgyűjtés alapján készült. Az adatgyűjtés a statisztikai törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendelet előírásai szerint történik. Az adatszolgáltatás az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártásával foglalkozó kijelölt szervezetek számára kötelező. Az adatgyűjtés teljes körű volt és telephelyenként történt. Az adatok beküldési határideje 2017. március 31-e volt. A kiadvány táblázataiban a három ponttal jelölt mezők a statisztikai törvény értelmében védett adatokat jelölnek, a vonallal jelölt hely esetében nem rendelkezünk adatokkal. A kiadvány célja, hogy átfogó képet nyújtson a magyarországi élelmiszeripar kapacitás kihasználtságáról 2016-ra vonatkozóan. Az adatszolgáltatásra kijelölt 4513 élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártásával foglalkozó szervezetek 63 százaléka teljesítette az adatszolgáltatást. A kérdőíven előforduló 136 gyártósorról beérkezett adatok alapján kiadványunkban 52 gyártóvonalat dolgoztunk fel. A feldolgozás során a kapacitás kihasználtságot egy ötfokozatú skálával jelenítettük meg, ahol a 20 százalék alatti kategóriát nagyon alacsonynak, a 20 és 40 százalék közöttit alacsonynak, a 40 és 60 százalék közöttit közepesnek, a 60 és 80 százalék közöttit magasnak, a 80 százalék fölöttit nagyon magasnak neveztük el.