Leírás
A tanulmány Magyarország és az EU élelmiszerfogyasztási tendenciáinak valamint élelmiszerfogyasztói árainak összehasonlításával foglalkozik. Az Európai Unió tagállamainak nagy részében az élelmiszerfogyasztás már telített, az elmúlt 10 évben csak kismértékben emelkedett. Az egyes tagországok fogyasztásának szerkezete, szintje és trendje nagyon különböző. Magyarországon az átmenet első öt-hat évében jelentősen visszaesett a legtöbb fontos élelmiszer (húsfélék, tej és tejtermékek, tojás) fogyasztása, és csak azt követően kezdett emelkedni. 2000-ben még a legtöbb termékből alacsonyabb volt a fogyasztás szintje mint 1990-ben. A magyar élelmiszerárak 1995-2001 között kissé közeledtek az EU átlagos árszintjéhez, de attól még mindig 49 százalékkal alacsonyabbak voltak. Úgy véljük, a csatlakozás önmagában nem vált ki élelmiszerár