Agrárpiaci jelentések – Tej és tejtermékek

XXI. évfolyam 1. szám

Leírás

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 101,58 forint/kilogramm volt 2017 decemberében. A zsírtartalom 0,06 százalékpontos javulása és a fehérjetartalom 0,01 százalékpontos romlása, továbbá az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal emelkedett decemberben a novemberihez képest és 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej kiviteli ára 99,41 forint/kilogramm volt 2017 decemberében, az előző havinál 6 százalékkal, az egy évvel korábbinál 5 százalékkal volt alacsonyabb. A kiviteli ár 2 százalékkal maradt el a termelői átlagártól. A világpiacon a teljes tejpor értékesítési ára (FOB Óceánia) 2018 3. hetén a 2017. 51. heti árnál 8 százalékkal, a sovány tejporé 6 százalékkal, az ömlesztett vajé 1 százalékkal, a cheddar sajté a 2018. első hetihez viszonyítva 1 százalékkal emelkedett. A Rabobank szerint a globális tejtermelés 2017 második negyedévében kezdődött növekedése a harmadik negyedévben felgyorsult, ami a tejtermékárak csökkenését okozta. A kínálat bővülése várhatóan folytatódik 2018-ban, ami a tejtermékek árának további mérséklődését okozhatja. A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) januári előrevetítése szerint az EU tejkínálata a 2017 végi erőteljes bővülést követően 2018. május közepéig a szezonalitásnak megfelelően növekedhet tovább. A tejkínálat a szezonális csúcsot a legtöbb országban májusban érheti el, azonban Franciaországban és Olaszországban ennél korábbra, míg az északkeleti tagországokban ennél későbbre tehető.

További információk

Szerzők

,

Év

2018

Szakterület

Q02 – Árupiacok, Q11 – Aggregált kínálat és kereslet elemzés – Árak

ISSN

1418-2130

Nyelv

magyar