Leírás
Az Európai Bizottság rövid távú előrevetítése szerint az EU baromfihús-termelése várhatóan 2,6 százalékkal, 13,6 millió tonnára emelkedik az idén az előző évi mennyiséghez képest. Ez a növekedés az alacsony takarmányárakkal és a bőséges globális gabonaterméssel magyarázható. A baromfihús termelése 2015 első félévében 3,6 százalékkal nőtt 2014 hasonló időszakához viszonyítva, főleg az EU-13 tagországaiban (+10,3 százalék). A növekedés folytatódhat 2016-ban is, de lassabb ütemben. A közösség baromfihús-termelésének 75 százalékát az EU-15 tagországai adják. Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (262 forint/kg) 4 százalékkal volt alacsonyabb 2015 1-40. hetében az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 500-ról 467 forint/kg-ra, a csirkecombé 478-ról 470 forint/kg-ra csökkent, míg a csirkemellé 6 százalékkal 1047 forint/kg-ra emelkedett ugyanekkor.