Leírás
A tanulmány Magyarország valamint az Európai Unió mezőgazdasági termelői és fogyasztói árai közötti különbségek feltárásával foglalkozik. A Tizenötök és Magyarország termelői árai között jelentős közeledés ment végbe a kilencvenes évtizedben. A magyar és az uniós termelői árak nagyobb része igen közel került egymáshoz. A vágómarha kivételével az állattenyésztési szektor magyar termelői árai csak mintegy 10 – 15 százalékkal maradnak el az uniós átlagártól. A különbség a búzánál 20 százalékra csökkent. A napraforgó, a vágójuh és az uborka magyar ára csaknem megegyezik az uniós árral. Úgy véljük, hogy sokkszerű termelői áremelkedést a csatlakozás nem fog okozni. 2000-ben a vizsgálatba vont 15 élelmiszer magyar átlagára csak mintegy 50 százalékra közelítette meg az EU átlagárát. A vásárlóerő paritáson számolt magyar és uniós GDP között csaknem akkora a különbség, mint az élelmiszerfogyasztói árak között (46 illetve 48 százalék). A magyar élelmiszerárak a portugál és a spanyol élelmiszerárakhoz állnak a legközelebb, azokat 66 százalékra közelítik meg. Úgy véljük, az integrációhoz való csatlakozás önmagában nem indukál élelmiszer áremelést Magyarországon, nincs ilyen igazodási kényszer.