Leírás
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően ebben az évben is közreadjuk a fontosabb élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemadatait bemutató kiadványunkat, mellyel a szakemberek széles rétegeinek kívánunk tájékoztatást nyújtani a legfontosabb élelmiszeripari termékek 2009. évi költség- és jövedelemalakulásáról, illetve az előző évi adatok tükrében azok változásáról. Magyarországon az élelmiszertermelés kérdései – ezen belül is a költségek és a jövedelmek alakulása – mindig is a figyelem középpontjában álltak. Az érdeklődés mind a mezőgazdasági, feldolgozóipari és érdekképviseleti csoportok, mind pedig a fogyasztók irányából egyaránt jelentős. Az előbbi körök érdeklődését az indokolja, hogy a mezőgazdasági alapanyagok egyre nagyobb hányada valamilyen szintű élelmiszeripari feldolgozás után jut a fogyasztókhoz. A „végső felhasználók” figyelme is érthető, mivel a hazai lakosság jelentős része jövedelmének továbbra is viszonylag magas hányadát költi élelmiszerre. Adatgyűjtéseink a termelést és értékesítést tekintve (elsősorban a tömeggyártású) nagyobb arányt képviselő, így egymással összevethető termékeket, pontosabban azok előállítóit célozzák meg. A termékkör meghatározásánál természetesen fontos szempontnak tekintjük, hogy vizsgálatainkban az alapvető élelmiszerek meghatározó súllyal szerepeljenek. Meg kell ugyanakkor említenünk azt is, hogy az adatgyűjtésbe vonható termékek körét nagymértékben befolyásolja, hogy sokan elzárkóznak az adatszolgáltatástól (üzletpolitikai, tulajdonosi stb. érdekekre hivatkozva) annak ellenére, hogy számításainkhoz, elemzéseinkhez – az adatvédelmi előírásokat betartva – csak aggregált adatokat használunk fel, illetve anonim információkat publikálunk. Ezúton fejezzük ki köszönetünket adatszolgáltatóinknak, akiknek munkája nélkülözhetetlen volt e kiadvány összeállításában.