Leírás
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően ez évben is közreadjuk a fontosabb élelmiszeripari termékek költség- jövedelemviszonyait bemutató kiadványunkat, mellyel a szakemberek legszélesebb rétegeinek kívánunk tájékoztatást nyújtani a különböző szakágazatok termékeinek költség- és jövedelem helyzetéről, illetve az előző évi adatok tükrében az iparági változásokról. Az Intézetünk által gyűjtött és feldolgozott adatok jelentőségét egyértelműen jelzi, hogy a fejlett országokban a mezőgazdasági termékek egyre nagyobb hányada feldolgozott formában kerül a fogyasztókhoz, és évről-évre nő a feldolgozottság foka. A feldolgozottsági fok növekedésében ugyan egyaránt szerepet játszanak a különleges, egyedi törődést igénylő, kis szériában, valamint a tömegesen előállított termékek. Megfigyeléseink csak ez utóbbiakra vonatkoznak, hiszen ezek képviselik mind a termelésben, mind az értékesítésben a meghatározó volumeneket. További fontos szempontnak tekintjük, hogy a vizsgálatainkban az alapvető élelmiszerek meghatározó súllyal szerepeljenek. Az élelmiszeripari termékek költség és főleg árfigyelését az is fontossá teszi, hogy Magyarországon az európai átlaghoz képest még mindig viszonylag magas a megszerzett jövedelmekből az élelmiszerfélékre költött hányad. Magyarországon a rendelkezésre álló jövedelem 25 százalékát költik élelmiszerre, míg az EU-15-ök esetében ez 16 százalék. Ebből adódik, hogy 2003-ban a fogyasztóiár-index számítás súlyrendszerében (az un. fogyasztói kosárban) 17,7 értékkel szerepelnek az élelmiszerek, míg például az egészségügy 2,8, a háztartási energia 8,3 százalékkal. Itt kell megemlítenünk, hogy a vizsgálatba vonható termékek körét nagymértékben befolyásolja, hogy sajnos üzletpolitikai, tulajdonosi stb. érdekekre hivatkozva sokan elzárkóznak az adatszolgáltatástól, annak ellenére, hogy számításainkhoz, elemzéseinkhez – az adatvédelmi előírásokat betartva – csak agregált, ezáltal anonim információkat használunk fel.