Leírás
A FAO novemberben megjelent előrejelzése szerint a világ baromfihús-termelése 2013-ban varhatóan eléri a 106,8 millió tonnát, és csaknem 1,8 százalékkal emelkedik a 2012. évihez képest. Míg a globális termelést ösztönözte a takarmányköltségek csökkenése, addig Kínában korlátozta a növekedést a márciusban megjelent H7N9 influenzatörzs terjedése. Az USA-ban, az EU-ban, Brazíliában, Oroszországban növekszik a kibocsátás, ugyanakkor Japánban a túlkínálat miatt 0,7 százalékkal mérséklődik a baromfihús termelése 2013-ban. Az Európai Bizottság adatai alapján 2013 első negyvenhat hetében 195 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, ami 2,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árszintjét. Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 4 százalékkal csökkent, élősúlyos termelői ára (295 forint/kg) 10 százalékkal nőtt 2013 első negyvenhat hetében az egy évvel korábbihoz viszonyítva.