Agrárpiaci jelentések – Tej és tejtermékek

XX. évfolyam 1. szám

Leírás

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 88,65 forint/kilogramm volt 2016 decemberében. A zsírtartalom 0,01 százalékpontos csökkenése, a fehérjetartalom 0,03 százalékpontos javulása és az alapár 7 százalékos növekedése miatt a nyerstej átlagára 6 százalékkal emelkedett decemberben a novemberihez képest, és 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej kiviteli ára a belpiaci árnál 18 százalékkal magasabb, 104,67 forint/kilogramm volt 2016 decemberében, 2016 áprilisa óta először csökkent (4 százalékkal) az előző havihoz viszonyítva, az előző év decemberét viszont 31 százalékkal haladta meg. A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) januári előrevetítése szerint az EU tejfelvásárlása 2017-ben 2,04 millió tonnával (1,3 százalékkal) 150,5 millió tonnára csökkenhet a 2016. évihez viszonyítva. Az idei év első fél évében a tejfelvásárlás 2,4 millió tonnával (3 százalékkal) lehet kevesebb az előző év azonos időszakánál, amit a második félévben várható enyhe növekedés csak kismértékben képes ellensúlyozni. Az idén több sajtot, ugyanakkor kevesebb vajat és tejport állíthatnak elő. A nyerstej termelői ára a 2016 végi szinten maradhat a következő hónapokban, a korábbi években megfigyelt év eleji szezonális csökkenés várhatóan elmarad. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a felvásárolt nyerstej 3 százalékkal volt több 2016-ban, mint az előző esztendőben. A teljes zsírtartalmú nyerstej kivitele 26 százalékkal csökkent egy év alatt. A nyerstej 63 százalékát a termelők és a kereskedők, 37 százalékát a feldolgozók szállították külföldre. A termelők és a kereskedők nyerstejkivitele 21 százalékkal, a feldolgozóké 34 százalékkal csökkent 2016-ban 2015-höz képest.

További információk

Szerzők

,

Év

2017

Szakterület

Q02 – Árupiacok, Q11 – Aggregált kínálat és kereslet elemzés – Árak

ISSN

1418-2130

Nyelv

magyar