A CLEVERFOOD projekt 2024. december 3-án és 4-én Budapesten tartotta konzorciumi találkozóját. A találkozó fő célja a projekten belüli együttműködések erősítése, a munkacsomagok közötti szinergiák elősegítése, valamint az eddigi munka előrehaladásának áttekintése és a jövőbeli tervek körvonalazása volt. Az eseményen párhuzamos szekciókban, az egyes munkacsomagok témáihoz illeszkedő műhelymunkák folytak pl. innováció és adatvezérelt átmenet, szakpolitikai javaslatok kidolgozása, a társadalom és a nyilvánosság bevonása és szerepvállalása, a tömegek mozgósítása. Ez utóbbi témához kapcsolódóan vettek részt a találkozón a projekt által felkért, a közérthető kommunikációt elősegítő influenszerek is. Magyarországról Wichmann Anna, az Annuskám oldal megalkotója működik együtt a CLEVERFOOD-dal. A kétnapos program részeként a konzorcium tagjai közösen meglátogatták a projekt által létrehozott „CLEVERFOOD – Együnk okosan” kiállítást, melynek elsőként a Magyar Mezőgazdasági Múzeum ad otthont. Szintén Budapesten szervezték meg a FoodPathS projekt találkozóját, így lehetőség nyílt a fenntartható élelmiszer-termelés társadalmi és kulturális akadályait taglaló közös workshop lebonyolítására is.
A BIOEAST and Beyond konferencia kísérőrendezvényeként, december 4-én szervezte meg a Kislépték Egyesület, a Campden BRI, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és az AKI a „Supporting Local Food Systems and Innovation in Bioeast Countries” konferenciát és szakpolitikai workshopot, amely az EU4Advice, a COREnet és szintén a CLEVERFOOD projekt együttműködésével valósult meg. A rendezvény keretében a délelőtti előadásokat két szakpolitikai kerekasztal-beszélgetés követte, melyek témái a „Rövid ellátási láncok és szaktanácsadói rendszer”, valamint „Az élelmiszerrendszerrel kapcsolatos innovációs akadályok leküzdésére irányuló stratégiák” voltak. Az AKI az ÖMKi-vel közösen az utóbbi kerekasztal-beszélgetés megszervezését és lebonyolítását vállalta, melynek témája szorosan kapcsolódik a CLEVERFOOD projekthez. A beszélgetésben lengyelországi, romániai, magyar és nyugat-európai kutatók, szakmai és civil szervezetek képviselői vettek részt, az Európai Bizottságot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság (DG AGRI) kutatás-fejlesztési osztályának osztályvezető-helyettese képviselte.
A kétnapos találkozót követően a CLEVERFOOD projekt konzorciumi vezetője Christian Bugge Henriksen a BIOEAST and Beyond magas szintű EU-s elnökségi konferencián mutatta be a CLEVERFOOD projektet, majd részt vett az ezt követő panelbeszélgetésben.
A programokon az AKI-t Hámori Judit képviselte.
Az eseményen készült rövid, összefoglaló videót ide kattintva nézhetik meg.