Hozzájárulhat-e az élelmiszer közbeszerzés ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra elérje az ökológiai művelés alá vont területek 10 százalékos részarányát?
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) országos kérdőíves felmérést indít, hogy feltárja, miként lehetne az élelmiszer közbeszerzéseken keresztül fenntarthatóan támogatni a hazai ökológiai átállást.
A fenntartható közétkeztetés két fontos célt is szolgál: egyrészt hozzájárul az egészséges táplálkozási szokások kialakulásához, másrészt kiszámítható és stabil felvevő piacot teremt a helyi, környezetkímélő művelést folytató gazdálkodók számára. A közétkeztetés összetett terület, amely számos szakpolitikát érint a közbeszerzéstől kezdve a közegészségügyön át egészen a környezetvédelemig. Jelentőségét jól mutatja, hogy hazánkban naponta 1-1,5 millió ember étkezik a közétkeztetés keretében. Jelenleg azonban az alapanyag beszerzési döntéseket elsősorban a költséghatékonyság vezérli, míg a fenntarthatósági szempontok csupán marginálisan jelennek meg.
Felmérésünk célja, hogy megismerjük a közétkeztetési ágazat szereplőinek és a mezőgazdaságban dolgozóknak a jövő képét a közétkeztetés és az ökológiai gazdálkodás kapcsolatáról.
Ha fontosnak tartja a témát, kérjük, ossza meg velünk véleményét! A kérdőív idekattintva érhető el.
A felméréshez kapcsolódóan, 2025. január 15-én pedig webináriumot szervezünk, ahol a közétkeztetők és az ökológiai gazdálkodók szempontjainak megismerésén keresztül szeretnénk hiánypótló párbeszédet kezdeményezni a két terület lehetséges közös jövőképéről.
A webináriumon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Köszönjük, hogy válaszaival támogatja munkánkat!