A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) Országos Halfőző Versenyét 2024. szeptember 28-án 48. alkalommal rendezték meg. A verseny ezúttal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös, KÁN Egyetemi Napok programja keretében valósult meg a Kaposvári Campuson. A versenyre háromféle kategóriában (dunai jellegű halászlé, tisza-körösi jellegű halászlé és egyéb halétel) lehetett nevezni. A hagyományőrző verseny célja a Magyarországon termelt halakból készült ételek népszerűsítése és a honi halfogyasztás növelésének támogatása, ennek köszönhetően a rendezvényt az érdeklődők ingyenesen látogathatták, és az elkészült ételeket meg is kóstolhatták.
Az AKI a MA-HAL halfőző versenyeinek állandó résztvevője a Halászati Információs Csoport jóvoltából, idén a „ValAKI ezt ismét jól kifőzte” elnevezésű csapat az egyéb halétel kategóriában zöldséges harcsatócsnit készített különféle ízesítésű mártásokkal. De nemcsak a versenyzők, hanem a zsűri tagjai között is volt AKI-s, mégpedig az Intézet ügyvezetője, aki a tisza-körösi jellegű halászlé kategória indulóinak ételeiket kóstolta és értékelte.
Összesen 40 halfőző csapat vett részt a versenyen. A főzési kedvet a rossz időjárás: a hideg, a zuhogó eső és a sátorban kialakult sártenger sem tudta elrontani. A kitartó munka eredményeként, a zsűri döntése alapján az egyéb halétel kategóriában, az AKI csapata 18 csapat közül a 2. helyezést szerezte meg. A zsűri az elkészített fogás minősége mellett az ételválasztást is értékelte: az afrikai harcsából készült tócsni szálkamentes, mérsékelten halízű, így a jellegzetes halízt nem kedvelők számára is élvezettel fogyasztható, ezért akár a gyermekek közétkeztetésébe is beilleszthető halétel.