A beérkezett adatok alapján 2023-ban 772,2 ezer liter tejet pasztőrözhettek volna egy óra alatt. Magyarországon az egy óra alatt előállított tejkészítmények esetén a natúrsajt-gyártás 29,9 tonnát ért el (2020-hoz képest 5 tonnával nőtt, az elmúlt pár évben több új cég kezdett bele a sajtkészítésbe). A natúrsajt-gyártó vonallal rendelkező vállalkozások súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 65,6 (4 százalékpont csökkenés), míg az ömlesztettsajt-gyártó sornál 30,4 százalék volt 2023-ban (ami 3,1 százalékpontos növekedést eredményezett 2020-hoz képest).
A malmi őrlővonalaknál a súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutató 74 százalék volt 2023-ban a beérkezett adatok alapján. Átlagosan 211 üzemnapon 15 órán át dolgoztak 2023-ban. A búzaőrlő vonalaknál a súlyozott átlagos kapacitáskihasználtság 80,6 százalék volt 2023-ban, amely az előző 2020-as felméréshez képest közel 3 százalékponttal magasabb.
A beérkezett adatok alapján a friss kenyér 2023. évi termelt mennyisége 16 százalékkal esett vissza 2020-hoz képest, az egy óra alatt termelhető mennyiség, azaz a műszaki kapacitás pedig 24,7 százalékkal csökkent. A gyorsfagyasztott pékárugyártás területén 2020 óta, csakúgy mint az azt megelőző három évben, jelentős kapacitásbővítés történt. Az egy óra alatt termelhető mennyiség, vagyis a műszaki kapacitás másfélszeresére nőtt az elmúlt három évben. A termelt mennyiség a 2020. évi közel 100 ezer tonnáról 138,6 ezer tonnára emelkedett.
A beküldött információk alapján a haszonállat-takarmány gyártósorának súlyozott átlagos kapacitás-kihasználtsága 73,5 százalék volt a 2023-ban, ami 1,0 százalékponttal magasabb a 2020-as értéknél. A haszonállateledel-gyártással foglalkozó, takarmánygyártó sort működtető vállalkozások 68,6 százalékának nem a haszonállateledel-gyártás, hanem mezőgazdasági tevékenység, állattenyésztés a főtevékenysége, és ők adták a termelt mennyiség 43,6 százalékát.
A borpalackozó vonalakon – 0,75 literes vezérgyártmányra számolva – 740,5 millió darab palackot állítottak elő a vizsgált évben, a kapacitáskihasználtság súlyozott átlaga 51,8 százalékot tett ki. A gyártósoron átlagosan 88 napon keresztül folyt a termelés napi 6 órában.
A sörgyártó vonalakon egy óra alatt termelhető mennyiség 264,8 ezer liter volt hazánkban 2023-ban, ennek a 96 százaléka az 5 legnagyobb cégnél állt rendelkezésre a beérkezett adatok alapján.
A beküldött és feldolgozott adatok alapján az ásványvíz-palackozó cégek által előállított mennyiség 828,5 millió liter volt 2023-ban, a vállalkozások súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 40,7 százalékot tett ki. Az üzemegységek átlagosan 200 üzemnapon közel 10 órán át dolgoztak 2023-ban.
További információk e témában az Élelmiszeripari kapacitásjelentés 2023. év című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 1. szám.