A V4GreenReporting projekt alapját képező korábbi magyarországi kutatásunk megjelent a Quality & Quantity tudományos folyóirat 2024. áprilisi számában.
A tanulmány központi témája a környezetbarát követelményeknek való megfelelés a magyarországi élelmiszer-feldolgozó iparban. Az új vállalati fenntarthatósági irányelv (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) a társaságok szélesebb körétől követeli meg a fenntarthatósági jelentések készítését, és ezek tartalmát az EU taxonómia rendelete is befolyásolja, amely meghatározza a fenntartható finanszírozás kereteit. A fő kérdés az, hogy mind elméletben, mind gyakorlatban a vállalatok hogyan tudnak majd a jövőben megfelelni a jogszabályoknak. Magyarország élelmiszeriparának versenyképessége szempontjából elengedhetetlen, hogy lépést tartson a jövőbeli környezeti fenntarthatósági követelményekkel, ezért megvizsgáltuk az ágazat meghatározó vállalatainak környezetvédelmi jelentéskészítési gyakorlatát a taxonómiai rendeletben meghatározott célkitűzések alapján. A kutatás jól illeszkedik az EU átfogó zöld átmenet szabályozási eljárásához, és tanulmányunk hiánypótló makroregionális és ágazati szinten. Az AKI és a Széchenyi Egyetem együttműködése révén létrejött tanulmány a V4Green Reporting AKI projekt előzménye. A kutatás tartalomelemzési, pontozásos módszertanát jelenleg a V4 országok élelmiszeripari vezető vállalatainak fenntarthatósági jelentéstételi gyakorlatának elemzéséhez használjuk.
Publikációnk innen érhető el.