Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 204,43 forint/kilogramm volt 2023 márciusában. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos és a zsírtartalom 0,03 százalékpontos romlása, valamint az alapár 5 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 6 százalékkal mérséklődött 2023 márciusában a 2023. februárihoz képest, ugyanakkor 46 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.
A nyerstej árának egy hónap alatt bekövetkező csökkenése a termékpálya további fázisaiban is megmutatkozott. Az AKI PÁIR adatai szerint a tej és tejtermékek feldolgozói értékesítési ára közül egyedül a gyümölcsös joghurté emelkedett (+1 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé stagnált, míg a natúr vajkrém és a tehéntúró (egyaránt –1 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej, a natúr joghurt és az ömlesztett sajt (egyaránt –2 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej (–3 százalék), a tejföl és a kefir (egyaránt –4 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és az adagolt vaj (egyaránt –7 százalék), a trappista sajt (–11 százalék) értékesítési ára csökkent.
További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Tej és tejtermékek című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 4. szám.