Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2022-ben 17 százalékkal kevesebb (4,4 millió tonna) friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint 2021-ben. Az export 35 százaléka Kínába irányult (1 millió 541 ezer tonna), további nagy célpiacok Japán (466 ezer tonna), illetve a Fülöp-szigetek (422 ezer tonna) voltak. Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 2,21 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2023 februárjában, 68 százalékkal nőtt egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 40 százalékkal emelkedtek 2023 11. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest.
Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 822 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 februárjában, ami 82 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 74 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban.
További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Élő állat és hús című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 5. szám.